Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Matthäus-Passion (J.S. Bach)

19/04/2019 @ 19:30 - 22:30

Heeft Bachs Mattheüspassie al haar geheimen al prijsgegeven? Na drie seizoenen in de Lierse Jezuïetenkerk met vijf uitverkochte zalen blijkbaar nog niet. Op verzoek van velen en bijzonder geprikkeld door de gesplitste opstelling waarbij het publiek plaatsneemt tussen de twee koren en orkesten, hernemen we hét kroonjuweel van de muziekgeschiedenis.

Bach presenteert in zijn magnum opus een meeslepende vertelling in een mengeling van theatrale en piëtistische momenten. Het resultaat is een onovertroffen krachttoer in de Westerse muziek. Aan wie dieper in de partituur duikt, openbaart zich Bachs genie nog meer. De manier waarop hij in bijna drie uur een perfecte cyclus smeedt, is weergaloos. Middelpunt van deze cyclus is het verraad van Petrus met de onovertroffen aria Erbarme dich. Daarrond vormt zich in concentrische cirkels het verhaal vanaf het laatste avondmaal tot de graflegging (Mache dich mein Herze rein).

Geen wonder dat velen het luisteren naar de Mattheüspassie beschouwen als het afstoffen van de ziel in de overgang van lijden naar verlossing. Gelovigen, maar evengoed agnosten of atheïsten, blijven niet ongevoelig voor de universele boodschap van onschuldig lijden dat ieders reflectie raakt. Mattheüspassie is een troost voor allen.

met Astrid Stockman (sopraansolo)

KOOR
HELICON
KNAPENKOOR
SAMWD
ORKEST
LA PASSIONE
EVANGELIST
ADRIAN FERNANDES
DIRIGENT
GEERT HENDRIX

Gegevens

Datum:
19/04/2019
Tijd:
19:30 - 22:30
Website:
https://www.lierscultuurcentrum.be/programma/helicon-en-la-passione-matthespassie/10703

Organisator

Liers Cultuurcentrum
Website:
www.lierscultuurcentrum.be

Locatie

Jezuïetenkerk Lier
Gasthuisvest 50
Lier, 2500
+ Google Maps